top of page
Image by Kevin Mueller

De Waddenzee, een stukje Terschelling als werelderfgoed

Wat zijn wadden?

Met wad of wadden bedoelen wij de Waddenzee. Een strook van Eilanden tussen Den Helder in Nederland tot aan Ebsjerk in Denemarken. Een wad of wadden zijn modder- of zandbanken tussen de waddeneilanden en het vasteland welk tijdens laagwater grotendeels droog komen te liggen.

Overal ter wereld komen wadden voor. Na de Waddenzee zijn de wadden in de Gelezee bij Korea de meest omvangrijke. 

Eilanden in de Waddenzee

De Waddenzee kent in totaal 50 eilanden al dan niet bewoond. Nederland kent in totaal 5 bewoonde Waddeneilanden waaronder Terschelling. Veel van de onbewoonde eilanden zijn beschermd natuur gebied en bieden een bijzondere plek aan flora en fauna.

Werelderfgoed

De wadden bieden een zeer gevarieerd en bijzonder flora en fauna door de uitzonderlijke omstandigheden in eb en vloed. Deze flora en fauna is kwetsbaar en staan hierom hoge prioriteit bij natuurbeschermers. De wadden zijn een broed en rust plaats voor de vele vogels en zoogdieren. Doordeze hoge natuurwaarde heeft Unesco de wadden op de Werelderfgoedlijst geplaatst

Strandwandeling

Wadlopen een bijzondere ervaring

Het lopen over de zeebodem is natuurlijk een bijzonderen ervaring. Uren kunt u lopen over drooggevallen zandbanken en door de modder en is een unieke manier om de Waddenzee  te ontdekken. Iedereen kan wadlopen op zijn eigen niveau. Wadlopen doet u onder begeleiding van een ervaren gids. Ga dus nooit alleen wadlopen. Zorg als u gaat wadlopen voor goede wandelschoenen, korte broek (zeker geen spijkerbroek), Warme bovenkleding, zonnebril en eventueel een muts of sjaal. Neem een rugzak mee tijdens u tocht met droge kleding een handdoek en vergeet vooral geen zonnebrandcreme.  

Wadlopen naar Terschelling

U kunt vanaf het vaste land een oversteek maken tijdens het lage water naar een van de Waddeneilanden. Een tocht van het vaste land naar Terschelling. Dit is echter alleen weggelegd voor de avontuurlijke ingestelde wadloper met een zeer goede conditie. 

Een oversteek wordt begeleid door een zeer ervaren gids welk u voorziet met allerlei informatie over de wadden. Tijdens het wadlopen ziet u scheepswrakken en is de kans groot dat u zeehonden tegen komt. 

Diverse bedrijven organiseren het gehele jaar door wadlopen. Deze bedrijven zijn gemakkelijk op het internet te vinden. 

Wadlopen op Terschelling

Wadlopen tijdens uw verblijf op verblijf kunt u via de VVV op het eiland eenvoudig regelen. Van bedrijfsuitje tot een leuke familiedag welk u kunt afsluiten met een heerlijke BBQ of oesterproeverij. 

De VVV kunt u ook helpen met de oversteek terug naar het vaste land over het wad. 

Voor meerinformatie kunt u kijken op https://www.vvvterschelling.nl/

bottom of page