Terschelling

Terschelling heeft veel te bieden: een uitgestrekt en heel breed Noordzeestrand, een uitgestrekt duingebied, een weidse polder, schitterende kweldergebieden, een uniek waddengebied om er maar wat te noemen. Waar ook uw verblijfadres is, het is allemaal makkelijk te befietsen en vaak zelfs te belopen.

Iedere Nederlander kent de vuurtoren van Terschelling “de Brandaris”. Tijdens de heenreis is de Brandaris het eerste wat je ziet, en tijdens de terugreis de laatste. De toren staat midden in het dorp West-Terschelling en is bijna vanaf alle plaatsen van het eiland te zien. ‘s Nachts is hij te herkennen aan de lichtstralen die om de 5 seconden 0,3 seconden te zien is. De Brandaris werd gebouwd in 1594 en is daarmee de oudste vuurtoren van de wadden. De toren wordt tot nu toe continue bemand om de scheepvaart van o.a. actuele weersinformatie te voorzien. De toren is bijna 55 meter hoog en heeft 206 traptreden en 7 verdiepingen.

Iedereen die ooit op Terschelling is geweest heeft vast een keer iets gegeten met cranberry. De cranberry komt oorspronkelijk uit Amerika. Volgens de verhalen zijn de cranberries op Terschelling terecht gekomen door dat er vaten met cranberries zijn aangespoeld op het Terschellinger strand. Jutters hebben destijds de vaten opgepikt en leeg gegooid in de duinen. Inmiddels is er zo’n 24 hectare cranberrybegroeiing te vinden in de vrije natuur van Terschelling.

terschelling-2782216_1920.jpg
  • 30 km strand

  • 400 ha bos

  • 70 km fietspad

  • 4 dorpen

  • 5.000 inwoners

  • 4 musea

       Vertrekhaven: Harlingen

       Duur overtocht: ca. 90/45 min

Activiteiten

Evenementen

Er is altijd wat te doen. Wie gezelligheid zoekt, zit goed op Terschelling. Het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd, waarvan theater- en straatfestival Oerol in juni (‘het eiland als podium’) en de zeil- en sloepenwedstrijd Harlingen-Terschellingrace de bekendste zijn.

Restaurants

Verblijven betekent ook eten en drinken. Van een eenvoudige maaltijd tot een avondje heerlijk dineren, Terschelling kan het u allemaal bieden. De waddeneilanden staan bekend als toevluchtsoord voor mensen die in deze hectische tijd op zoek zijn naar puur natuur. Simpelweg genieten van zon en wind, de weidsheid van strand en zee, struinen door natuurgebieden en oude dorpjes ontdekken. Minder bekend is dat Terschelling ook op culinair gebied veel te bieden heeft. Eerlijk voedsel, op de eilanden zelf ambachtelijk geproduceerd met nadruk op kwaliteit en respect voor de natuur. Zilt lamsvlees, honing van de inheemse bij, cranberries en duindoorns, schapenkaas en kruidenbitters, verse vis, garnalen, oesters. Geen wonder dat topkoks zich geïnspireerd voelen tot verrassende creaties.

Sportief bezig zijn

Bij uitstek het mooiste waddeneiland, met een netwerk van ruim 70 km fietspaden. Hier is de fiets het vervoermiddel. Wij zouden u bij een bezoek aan het eiland zeker willen wijzen op het nieuwe fietspad buitendijks. Over de gehele lengte van het eiland kun u aan de buitenkant van de dijk langs het wad fietsen. Een aanrader! Verspreid over het eiland ligt ruim 200 km aan onverharde paden, die geschikt zijn als wandelpad. Daarvan is 30 km speciaal ingericht als natuurwandelpad. Op Terschelling bent u dus zeker niet in één weekend uitgekeken! U kunt met een kaart op zak uw eigen route bepalen, maar u kunt ook één van de gemarkeerde wandelroutes van Staatsbosbeheer volgen. Er zijn er in totaal zeven, dus u kunt kiezen.

 

Of je nu jong of oud bent, ervaren of onervaren, paardrijden is plezier voor iedereen. Op Terschelling kunt u dagelijks rijpaarden huren. De rijtochten vinden plaats onder begeleiding van een ervaren persoon. De tochten voeren U door een bosrijke omgeving en/of over het strand. Voor degenen die liever niet paardrijden, maar op hun gemak van het landschap willen genieten, worden er huifkartochten georganiseerd. Ook is het mogelijk om te gaan strandzeilen; zoevend over het strand, in stilte een meeslepend spel van wind en zand meemaken. Hoe vind je de ideale wind, waar zijn de hardste plekken, hoe diep is die slenk, rijd je er door of er omheen? Een sportief wedstrijdelement!