top of page
Image by Wim van 't Einde

Terschelling, Het Eiland waar het altijd vakantie is

Het waddeneiland Terschelling

Terschelling behoort tot de provincie Friesland en is het 3de bewoonde waddeneiland vanuit het westen gezien. Terschelling ligt tussen Vlieland en Ameland. Terschelling bestaat voor bijna 80% uit natuurlijk duinlandschap en heeft ruim 40km aan strand.

Op het eiland zijn auto's toegestaan in tegenstelling tot de eilanden Schiermonnikoog en Vlieland. Er is maar beperkt plaats voor auto's op de veerboot dus reserveren is hiervoor noodzakelijk.

Plaatsen op Terschelling

Terschelling telt 12 officiële plaatsen (woonplaatsen) waarvan West-Terschelling, Op het eiland "West" Genoemd, met ruim 2500 inwoners de grootste is gevolgd door Midsland (1500 inwoners) en Hoorn (475 inwoners) In het hoogseizoen verdrievoudigd het bewoners aantal op Terschelling

Taal op Terschelling

Terschelling kent drie talen of dialecten welk gesproken worden. In het westen en oosten wordt  Schylgers en Aasters (Fries dialect)  gesproken. In het midden wordt Midslands gesproken. Midslands is te vergelijken met het "stadsfries". Door het tourisme wordt er  meer Nederlands gesproken en de dialecten steeds minder gesproken.

Image by Wim van 't Einde

Natuur op Terschelling

Terschelling bestaat voor een groot deel uit duinlandschap en zogenoemde kwelders. Kaapsduin is de hoogste duin op het waddeneiland en is hiermee tevens ook het hoogste punt. In de natte duinvalleien groeit de uit Amerika overgekomen Cranberry.  De pluk hiervan is verpacht aan het bedrijf Cranberry Cultuur Skylge. 

De polder bestaat voornamelijk uit grasland waar diverse veehouders actief zijn. Voor 1960 werd er nog graag geteeld op Terschelling. Dit is echter in de jaren 50 helemaal verdwenen. 

BOSCHPLAAT

Boschplaat in het oosten is een Europees natuurgebied en is 10 kilometer lang. Vogelaars kunnen in dit gebied een variatie van meeuwen zien zoals de grote en kleine mantelmeeuw. Daarnaast komt hier de Lepelaar, Visdief, Grote Stern, Noorse Stern en Dwergstern voor.

Klimaat op Terschelling

Terschelling kent een ander klimaat dan het vaste land van Nederland. De nachten zijn hier over het algemeen warmer maar de dagen koeler.

De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden ligt tussen de 17 en 18 graden. 

Verkeer en vervoer op Terschelling

VEERDIENSTEN

Dagelijks zijn er veerdiensten tussen Harlingen-Terschelling en Terschelling-Harlingen. De overtocht duurt circa 2 uur en met de sneldienst 50 minuten. De sneldienst van Harlingen naar Terschelling via Vlieland neemt ongeveer 1,5 uur in beslag.

KOSTEN VEERDIENST*

Per persoon 29,98 euro (12-64 jaar)

Auto 174,22 euro (zonder aanhanger of caravan)

Fiets 16,76 euro

Hond 0,00 euro (gratis)

* genoemde tarieven zijn retour tickets voor het zomerseizoen. Voor prijzen buiten het hoogseizoen, groepskorting, campers enz kunt u kijken op https://www.rederij-doeksen.nl/tarieven 

AUTO

Op Terschelling is auto verkeer toegestaan. Raadpleeg vooraf of u een ticket moet reserveren als u de oversteek naar het eiland met de auto wil maken. 

OPENBAARVERVOER

Op Terschelling rijden drie Buslijnen waarvan 1 nachtbus. De dienstregeling vindt plaats tussen de dorpen op het het waddeneilanden en de aanlegplaats van de veerdienst.

Image by Wim van 't Einde

Evenementen

Het meest bekend is het jaarlijks terugkerende theaterfestival Oerol. Oerol behoort inmiddels tot een van de grootste theaterfestivals van Europa.

10 dagen lang staat Terschelling in het teken van theater, kunst en feest. Voor meer informatie kunt u kijken op Oerol.nl

Verblijven tijdens Oerol kunt natuurlijk in onze prachtige zeebungalows. 

Naast Oerol kent Terschelling het hele jaar evenementen zoals de Berenloop en het filmfestival. Kijk op wat te doen op Terschelling voor een overzicht met evenementen

bottom of page